top of page

Een gesprek met alle zintuigen

Bijgewerkt op: 8 jun. 2020

Het overkomt me elke keer weer: ik ben voorbereid, mijn canvas staat klaar, de groep weet wat er gaat gebeuren, en toch voel ik die spanning - adem in, adem uit. Ondanks de goede planning weet ik nooit helemaal wat me te wachten staat. En dan vertrouw ik elke keer opnieuw op mijn gouden formule: luisteren. Want het meeste leer je door een groep z’n ding te laten doen en te luisteren. Naar wat die zegt, maar ook naar wat die niet zegt.


Spits niet enkel je oren


We staan op met het geluid van de wekker en gaan slapen met een laatste ‘slaapwel’. De hele dag horen we van alles, maar hoeveel luisteren we ook echt? Naar onze collega’s, naar onze medewerkers? Om die onderhuidse vibe op te pikken, kunnen we niet enkel vertrouwen op onze oren: daarvoor moeten we ons

aanvoelen en onze focus inschakelen.


Wie de vorige blog over de kracht van cultuurverandering heeft gezien, kon lezen dat ook daar luisteren het begin van het verhaal was. Luisteren naar wat leeft in je organisatie is de eerste stap naar de totstandkoming van een andere cultuur binnen je bedrijf. Want als je geen oor hebt naar wat leeft onder je werknemers, krijg je onmogelijk alle neuzen in dezelfde richting en zal je nieuwe toekomstvisie nooit breed gedragen worden. Hoe kan je tenslotte verwachten van je mensen dat ze gaan luisteren naar jouw plannen als je zelf niet de aandacht neemt om naar hen te luisteren?


Professioneel luisteraar


Wanneer ik zelf bij een vergadering of workshop aanwezig ben om hem grafisch te ondersteunen, ga ik in hyperfocus-modus. Ik luister dan niet alleen naar wat er gezegd wordt, maar ook naar hoe het gezegd wordt. Ik luister naar de snelheid van de interactie en naar de sfeer die er heerst: is iedereen mee - en vooral - is iedereen het ermee eens?Op zo’n momenten voel ik me werkelijk een soort medium die de stem en het collectieve verhaal van de groep naar boven haalt. Zo faciliteerde ik laatst een workshop waar ik heel veel weerstand bij de groep merkte. Ik ben toen - naast de algemene structuur/flow van de workshop - ook onderaan mijn bord water beginnen tekenen, als een onderstroom. Vanuit dat water tekende ik hier een daar een uitstekende hand dat nog net een bord boven water kon houden. Daarop stond dan een bezorgdheid die leefde in de groep. Zo’n boodschappen kan je enkel oppikken door met je volle gevoel te luisteren.Als extern persoon die onbevangen en met een frisse blik je vergadering bijwoont, pik ik makkelijk alle verbale en non-verbale info op. Zo kan jij je beter focussen op de interactie met je medewerkers. Want luisteren is veel meer dan gewoon horen. Het is ook een veilig klimaat creëren waarin je in wederzijds begrip met je team vooruit kan.


Wil je meer weten hoe we jou hierbij kunnen helpen? Vraag om een vrijblijvend gesprek. We maken er graag een tekeningetje bij.

Mail naar joyce@inkorporate.me of bel naar +32 479 97 16 08.


P.S. Ook een blog maken is teamwork. Met dank aan Hoofdtekst!


Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page